Du som ny hundeeier

Du som ny hundeeier

Alle hunder, i alle størrelser og raser, har iboende instinkter og behov for oppgaver og stimulans/læring. Hunden fortjener ansvarlige eiere som innehar en sunn grunnholdning til sitt hundehold.

Når man har bestemt seg for å få en hund er bevisst planlegging av hundeholdet viktig. Hvordan vil vi ha det sammen med hunden? Hva er viktig for deg og familien din? Hva er viktig for hunden?

Et godt tiltak hadde vært forebyggende kurs om hund og hundehold før man kjøper hund. På den måten kunne man gjøre seg opp en mening å gjøre noen strategiske valg før hunden kommer i hus. Et slikt kurs ville også styrket den nybakte eiers trygge rolle i oppdragergjerningen, samt eliminert mange usikkerhetsmomenter.

Det kan også et godt valpekurs gjøre. Valpens alder er mellom 12 og 20 uker på et valpeutviklingskurs og fra fylte 5 mnd på et Unghund/grunnkurs.

Alle hunder, i alle størrelser og raser, har iboende instinkter og behov for oppgaver og stimulans/læring. Hunden fortjener ansvarlige eiere som innehar en sunn grunnholdning til sitt hundehold. Planleggingen må selvfølgelig også ta hensyn til hundens grunnleggende behov som aktivitet, ledelse og riktig omsorg. Valpens fysiske og psykiske utvikling er også elementer vi må være oppmerksom når vi oppdrar valpen.

Ledelse og kontroll ja, men for å lede hunden må vi først velge innhold/plan/struktur, og deretter oppdra hunden i henhold til planen vi har bestemt oss for. Valgene våre må følges opp i praktisk handling.

Vi må altså sørge for å konsekvent overføre reglene våre til hunden. Ikke forvent at hunden kan lese tankene dine, men bruk tid på å lære den det du forventer av den, og knytt dette til kommandoer.

Du kan heller ikke forvente at hunden vil følge regler som ikke blir håndhevet konsekvent og er forutsigbare. De fleste hundeeiere trenger hjelp og instruksjon for å lære seg hvordan man kommuniserer og får etablert god læring med hunden sin. Det er derfor lurt å ikke vente for lenge før man melder seg på et  dressurkurs.

 

Et dressurkurs er like mye et kurs for deg i rollen som trygg flokkleder, som et lærekurs for valpen.

 

07.03.2013 Opphavsrett © Magne Gjertsen